måndag 4 november 2013

Senaste sytt

Jag är nog världens lataste sömmerska. Jag kan konstruera egna mönster, och jag har inga problem att förstå en komplicerad sömnadsbeskrivning, men ändå är jag liksom alltid på jakt efter enkla men snygga sömnadsprojekt, och min Pinterest är full av sådana. Jag gillar enkla modeller, och jag gillar när det går fort. Jag älskar när man slipper använda mönster, och det blir bra ändå. Det har nog blivit lite av en fix idé för mig, att hitta det som kräver minsta möjliga ansträngning för mesta möjliga resultat. Japp, kalla mig lat. Men det är också en tanke som jag tror jag kan ha nytta av i mitt jobb som lärare. Jag har också haft lite funderingar på att hålla kurser för vuxna, och även vuxna gillar ju instant gratification, eller hur?

Jag vet inte om ni har tänkt på det, men en väldigt stor andel av kläderna i butikerna är faktiskt väldigt enkla konstruktioner. Jag har flertalet klänningar som i stort sett bara består av raka stycken och lite resår. Så häromkvällen tänkte jag; hur svårt kan det vara? Jag bestämde mig för att testa att sy en klänning av två raka stycken, med urklipp för halsen och ett resår i midjan, ungefär såhär:
Det tunna streckade linjerna är sömmar, och den tjocka streckade linjen är placeringen för resåren.

När jag hade kommit så långt som att jag sytt ihop det hela och sytt fast resåren, insåg jag att det kanske inte blev så jättesnyggt. Den blev lite oformlig för min smak, i synnerhet bak, där den hängde väldigt mycket. Det slutade det med att jag gjorde lite mer på den, sydde in bakstycket ganska mycket för att få bort hänget, sydde veck på axlarna som jag sydde ner på baksidan samt sydde ett motveck fram för att jag tyckte ringningen blev för vid. Sen lade jag till fickor. Lite mer jobb, men mycket bättre resultat! Den här modellen passar bäst för ett ganska tunt tyg med lite fall, säkert toppen till trikå också. Tyvärr består mitt tygförråd mest av stela bomullstyger utan fall, men när jag får tag i något liknande igen så kommer jag definitivt sy fler av den här modellen. Så himla bekväm med resåren i midjan och den lite lösa överdelen, precis vad jag gillar!
2 kommentarer:

  1. Hur snyggt som helst ju. Och verkar inte jätteavancerat, kanske till och med genomförbart även för mig. ^^
    /Lin

    SvaraRadera
  2. Så jädra snygg! Klänningar o särskilt prickar är livet!

    SvaraRadera