söndag 1 juni 2014

Konsten att shoppa smart

Nu har jag så smått börjat köpa lite grejer igen efter mitt köpstopp. Jag har fortfarande skral ekonomi, så jag har mest handlat nödvändiga saker, men även några roliga saker. Idag slog jag till och köpte ett gäng saker på Asos med 20% rabatt (kod EPIC20, giltig tills imorgon bitti!), efter att noga ha utvärderat min ekonomi och kommit fram till att jag har råd.

Är det något jag lärt mig av mitt köpstopp så är det att jag fått insikter i mitt eget köpbeteende, vilket visade sig väldigt användbart idag när jag gick loss på Asos. Låt mig förklara med en bild:

Asos

Den översta raden på bilden är exempel på saker jag hade sparat och som jag inledningsvis tänkte köpa idag med rabatt. Men efter att ha rannsakat mig själv blev det istället plaggen på den nedre raden. Varför då undrar ni? Jo, det ska jag förklara!

1. Ljus denimklänning

Jag var på jakt efter en jeansklänning och föll för denna på grund av längden. Men! Jag gillar inte ljus denim och har aldrig gjort, och när jag föreställde mig hur den skulle se ut på mig så såg jag framför mig en städrock. I ljus denim. Nej, den gick bort.

2. Svartvita shorts
Shorts är ju ett bra sommarplagg tänkte jag, och bara 15£! De sparar jag. Men när jag började fundera på hur mycket jag gillar shorts egentligen, kom jag fram till: Not so much! Jag har helst klänning. Dessutom har sånadär fladdriga shorts en tendens att gräva sig in i skrevet när man går och det HATAR jag. Dåligt köp!

3. Set med shorts och topp

HUR FINT SOM HELST. Färgerna är fantastiska! Megasnyggt på Gabifresh. Men hur många gånger kommer det bli använt, av mig? Naturligtvis kan man använda delarna var för sig, men shortsen har samma problem som föregående shorts (gillar ej shorts + gräver sig in i skrevet) och toppen är egentligen för kort för min smak. Är det värt att spendera 45£ på ett set som kanske kommer bli använt två gånger? Svar nej.

4. Smockklänning i jeans
De där klänningarna ser asfina ut på modellerna, och den här har den perfekta jeansblåa färgen. Men jag har en smock-klänning från Asos, och jag tycker den är för kort och rätt otymplig att ha på sig. Jag gillar inte korta klänningar. Är det då motiverat att köpa en till? Svar nej.

Istället funderade jag på vad jag faktiskt behöver och använder och kom då fram till nedanstående saker (efter att ha browsat HELA Curve-sortimentet)

1. Grön swingklänning
Grönt är en favoritfärg, och de där swingklänningarna ÄLSKAR jag. Ett bra köp!

2. Svart kortärmad midiklänning
En svart i perfekt längd med kort ärm? Utmärkt både sommar och vinter + något jag saknat i min garderob.

3. Klänning med vattenmeloner på (!)
Den med vattenmelonerna har jag spanat på ett tag och lyckades knipa en retur i min storlek. Yay! Inte fullt så användbar som en enfärgad klänning kanske, men jag älskar den, och jag vet att den kommer bli använd.

4. Halvtransparent svart midikjol
Kjolen är lite av ett wild card (några såna får man ha!), men jag är nästan övertygad om att jag kommer använda den. Älskar mönstret och längden, och den funkar till typ alla toppar i min garderob.

5. Swingklänning med batikmönster
Slutligen batik-swingklänningen: Kärlek vid första ögonkastet! Swingklänning = bra modell, batik = mitt eviga guilty pleasure. Givet köp. MVH/ hippien

6. Svart ärmlös swingklänning (finns inte med på bilden pga. fanns bara bild på den i rött på Asos.com)
En ärmlös svart har jag saknat flera gånger bara den senaste veckan. Utmärkt under alla mina fina mönstrade kimonos! Utmärkt basplagg överlag.

Alla grejerna funkar dessutom både sommar och vinter!

Så, är inte detta lite tråkigt? Jo. Är det tråkigare än att ha garderoben full med snygga kläder som man aldrig känner för att ta på sig? Nej. Visst kan man chansa någon gång och testa något nytt, men generellt är det mycket mer värt att köra på säkra kort som jag vet att jag kommer vilja ha på mig, imorgon, till hösten, och även nästa sommar.

Så, mina bästa tips för smart shopping;
1. Var kritisk! Köp inte saker som inte känns helt bra. Visst, går det att åtgärda enkelt kan det vara värt det. Jag har köpt långärmade klänningar som jag sytt upp till trekvartsärmade för att jag trivs bättre i det. Men, kan du inte sy alternativt vet om att du aldrig kommer få tummen ur att fixa det? Köp inte. Älskar du färgen men inte modellen? Köp inte. Hatar du polyester men gillar mönstret? Köp inte. Polyester är vidrigt and you know it. 

2. Kolla igenom garderoben innan du handlar;
- Vilka grejer använder du mest? Köp saker som liknar dem! Ibland får man såklart ta ut svängarna, men gör isåfall det när du har råd. Det är svintråkigt att köpa något för sina sista slantar och sen inse att man inte trivs i det.

- Vilka grejer använder du minst och av vilken anledning? Undvik! Jag avskyr till exempel polyester. Det insåg jag när jag inventerade garderoben och fattade att de saker jag använde minst var av polyester. Sen dess köper jag inte polyester annat än i undantagsfall.

3. Köp inte saker för tillfällen som aldrig kommer komma.
Till exempel: Fyll inte garderoben med kläder passande för röda mattan, om du aldrig går på några röda mattan-event. Visst kan man ha tyll och paljetter även till vardags, och gillar du det och det funkar med ditt jobb så kör hårt! Men är du som jag och trivs bäst i bekväma saker i trikå? Stay away from the paljetter.

Det kan också vara farligt att titta på modebloggare och köpa precis vad de har på sig. Fundera vad DU behöver, för DITT jobb och DIN fritid. Som sagt, har du glammiga klänningar på jobbet? Kör på! Men har du inte det; köp inte massa glammiga klänningar. Köp inte kläder du inte kommer få tillfälle att bära helt enkelt. Det är bara onödigt.

Slutligen:
Bara för att man vill ha något, betyder det inte att det är ett bra köp
Kanske det viktigaste jag lärt mig. Det finns många anledningar att känna habegär till något; man älskar hur det ser ut på någon annan, man älskar konceptet, färgen eller stilen. Men det betyder inte att man kommer trivas i plagget, och då är det ingen poäng med att köpa det.

Det här kanske är sånt som alla andra människor vet, men jag misstänker att det finns fler än jag som har en tendens att inte alltid shoppa så smart, och detta är till er. Hoppas ni funnit något av det användbart!

3 kommentarer:

  1. Jättebra inlägg! Vi är på god väg att bli såna där economistas. ;)

    SvaraRadera
  2. Jag har också börjat se över och kritisera mitt shoppande när det kommer till kläder. Dina tips i slutet av inlägget var sjukt bra! Jag försöker att tänka på det sättet sen en tid tillbaka och det har resulterat i mycket mindre onödiga köp. Tack för en påminnelse, det är så lätt att frossa loss i mönster och material som dyker upp på sommaren - som man ändå inte kommer att ta på sig.

    SvaraRadera
  3. Jag har försökt ha köpstopp vid flera tillfällen, utan att lyckas någon längre period. Har en ganska bred preferensbas vad gäller kläder, så att bara köpa det jag vet blir använt smalnar inte av köp-fönstret tillräckligt. Nåväl :) Du inspirerar mig dock till att börja (sluta?) igen! Tack för ett bra inlägg!

    SvaraRadera