torsdag 8 mars 2012

Ett långt mail till H&M

Återigen är H&M's plus-sortiment på tapeten. Ann-Charlotte bloggar om en jacka/kavaj som figurerat i plus-sortimentet men som visade sig vara från det vanliga sortimentet; här, här och här.
Louise bloggar om det faktum att H&M aldrig tar in 46/XL i sina butiker, här. Och Zhine bloggar om besvikelsen över att aldrig få se något designsamarbete för oss tjockisar, här.

Jag har vid flera tillfällen kontaktat H&M och framfört mina synpunkter, men jag har aldrig fått något riktigt tillfredsställande svar. Det här långa mailet, innehållandes allt som legat och grott i mig under lång tid, skickade jag iväg idag, och jag lovar att publicera eventuella svar.

"Hej!
Mitt namn är Anna Höglund. Jag vet inte om ni har koll på det här, men just nu pågår det återigen en debatt i bloggosfären om ert plus-size-sortiment. Bland annat om en kavaj från det ordinarie sortimentet som visats bland H&M+-grejerna, och det faktum att ni konsekvent vägrar ta in storlek XL/46 i butikerna med hänvisningen till att det inte finns tillräckligt stor efterfrågan.

Jag har ingen aning om hur ni gör era kundundersökningar, men jag kan inte låta bli att bli sjukt nyfiken när era undersökningar visar att det inte finns någon efterfrågan på större storlekar. I Sverige är 28% av alla kvinnor överviktiga och då är Sverige ett av de minst överviktiga länderna i Europa, och enligt min vän som jobbar på Onestopplus så består mer än 50% av Ellos försäljning av plus-size. Både Asos och Forever21 har relativt nyligen satsat på en plus-linje, och de båda erbjuder, ärligt talat, betydligt mer intressanta kläder än vad H&M gör. Enligt min bild har det de senaste åren blivit högaktuellt med plus size, flera stora kvinnor såsom Beth Ditto och Velvet D'amour har figurerat i high-fashion sammanhang och flertalet tidningar har bjudit in plus-size-bloggare att blogga på deras hemsidor, och även flertalet nya tidningar med temat har startats. Då undrar jag hur H&M kommer fram till att plus size inte är aktuellt för er? Enligt min erfarenhet är det dessutom också nästan alltid de små storlekarna som hänger kvar på rean, även på H&M. Så man kan minst sagt säga att jag är förvirrad. Hur tänker ni om detta?

Jag är också hemskt nyfiken hur Inclusive-kollektionen gick. Själv köpte jag två klänningar men hade gärna köpt fler saker om jag hade haft råd! :) Jag tyckte att det var en otroligt bra idé, och jag hoppas verkligen att den sålde bra.

Jag är dessutom nyfiken på hur ni tänker kring kundsynpunkter. Jag har mailat er flera gånger om mitt missnöje över plus-avdelningen, jag har lämnat min mailadress till en kvinna som kom fram till mig i en av era butiker när jag stod och beklagade mig för en vän (hon har för övrigt inte hört av sig) och jag vet många, många underbara tjocka tjejer som mer än gärna skulle vilja vara med och tycka och tänka om era kollektioner. Men ni verkar inte vara intresserade av detta? Jag tycker det är lite märkligt. Som sagt, jag vet ingenting om hur ni genomför era kundundersökningar, men jag tycker det är konstigt att det finns en så otroligt stor diskrepans mellan vad ni erbjuder och vad alla tjocka kvinnor jag känner vill ha.

Jag upplever dessutom H&M som en risktagare i modesammanhang. Ni är otroligt duktiga på att snappa upp trender från de stora modehusen och översätta till konfektionskläder, och jag har sett många, många galna kläder på H&M. En del som sålt jättebra, och andra som blivit rea-favoriter långt framöver. Men när jag ser på H&M+ så ser jag inte det risktagandet någonstans. Allting är så otroligt safe och tråkigt att man blir helt sömnig. Så min fråga är, hur kommer det sig att ni vågar ta risker i det vanliga sortimentet, trots enormt stor konkurrens från flertalet stora klädkedjor, men inte i plus-sortimentet, där det helt ärligt är pinsamt dålig konkurrens? Det kan omöjligt vara proportionerligt hur mycket kläder det finns till "normalviktiga" jämfört med hur mycket det finns till överviktiga?

Jag hoppas att ni läser detta ordentligt och ger mig något annat än ett standardsvar.
MVH/
Anna Höglund"

1 kommentar: