onsdag 23 januari 2013

Världens enklaste bröd

Idag har jag bakat typ det snyggaste bröd jag någonsin bakat, och det var dessutom busenkelt. Jag hittade receptet hos Niotillfem och var bara tvungen att testa. Jag älskar nämligen allt som är enkelt. Inte för att jag inte kan baka avancerade bröd, men jag älskar recept med få ingredienser och minimal ansträngning. Det är samma när jag syr; jag kan sy avancerade klänningar och grejer, men jag gillar bättre att få maximalt resultat med minimal ansträngning.

Det här brödet gör man få följande vis:
7 dl mjöl
3,5 dl vatten
1/2 tesked torrjäst
Salt
+ valfri smaksättning. Jag hade inte i något, och det blev gott ändå. Men man kan ha i kryddor, oliver, frön, nötter eller vadsom egentligen.

Blanda ihop ingredienserna. Degen ska vara ganska lös. Jag kanske mätte slarvigt, men jag hade i lite extra vatten för jag tyckte degen blev för hård. Knåda inte. Låt sedan jäsa 12-18 timmar, typ över natten.

När det jäst klart plockar du fram en ugnfast kastrull, jag använde en gammal järngryta med emaljlock, värmer ugnen till 230 grader och ställer sedan in kastrullen i 30 min. Sen tar du upp degen och lägger den på en väl mjölad yta och formar den så att den blir rund. När halvtimmen har gått tar du ut kastrullen ur ugnen, och om du som jag använder en järngryta så kan det vara bra att ha i lite fett. Jag tog smör, för jag var rädd att olja skulle skvätta, kastrullen är väldigt varm när man plockar ut den. Sen ploppar du i degen och sätter tillbaka den i ugnen med locket på. Sen får den stå och gräddas med lock i ytterligare 30 min, och sen utan lock i 15 min. Sen är det klart! Så himla enkelt, snyggt och gott!

12 kommentarer:

 1. Originalet till det där brödet heter no knead bread, bakade det ofta förr med både surdeg och torrjäst från Usa. Gott blev det
  Maggan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mycket! Surdeg måste jag testa också. :)

   Radera
 2. Jag har bakat det också! Ett tag bakade jag det varje helg...jag gillar att ha kummin frön i. ~ LittleMissPlump

  SvaraRadera
  Svar
  1. He he, jag kan verkligen se mig själv baka detta varje vecka också! Kumminfrön ska jag testa nästa gång, det är gott! :)

   Radera
 3. Jag menade såklart carraway...min svenska är lite rostig! ~ LittleMissPlump

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men är inte det samma sak? ^^

   Radera
  2. Hmm, det kan det väl inte vara...? Vi har både kummin och carraway, men de kanske smakar ganska lika? Måste investigera! ~ LittleMissPlump

   Radera
  3. Oj, ingen aning! Du får undersöka det och återkomma :)

   Radera
 4. Ska utan tvekan testa! Har dock ingen kastrull som tål ugn eller en gryta. Men jag får hitta på någon fyndig lösning för brödet såg riktigt gott ut : o

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det går säkert att lösa på annat sätt! Typ en vanlig bakform som man täcker med folie? :)

   Radera
 5. Hur mycket salt hade du i ungefär? Tycker det inte smakade något mer än en konsistens men kanske hade för lite salt i?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag avskyr osalt bröd så jag brukar hiva i rätt mycket, kanske en matsked?

   Radera